Centre d'Estudis del Priorat.org

Eduard Barceló

president

President del Centre d'Estudis del Priorat

El Centre d'Estudis del Priorat (CEP) va néixer l'any 2003 amb la intenció d'ajudar a dinamitzar l'activitat cultural del Priorat i promoure els estudis sobre la comarca. Així, des del seu naixement, el CEP està col·laborant amb les diverses institucions i associacions existents en la difusió i coordinació dels esforços realitzats des de la comarca, a la vegada que ha reforçat els vincles amb centres d'estudis d'altres territoris gràcies a haver-se adherit a la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.

Pel que fa a la recerca, els integrants del CEP estan portant a terme la recuperació de documentació particular i de fotografies antigues, exposicions, recull de memòria oral, etc. Per exemple, es poden consultar entrevistes a persones grans que expliquen qüestions diverses relacionades amb la història, costums i música tradicional en aquesta mateixa pàgina web.

Tot i ser una entitat relativament jove, el CEP poc a poc comença a tenir una certa presència en la comarca. Entre els esdeveniments en què ha participat podem destacar els següents:

 

Any 2006

- Taula rodona sobre cooperativisme Capçanes, 22 de gener.

- El carlisme al Priorat . Conferència: "Ramon Cabrera i el setge de Falset", a càrrec de Francesc Closa (Universitat de Lleida), recorregut per Falset i visita a les mines de Bellmunt del Priorat. 25 de febrer.

- Participació amb estand propi en la segona edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana . Amposta, 6 de maig.

- Participació amb estand propi en la Tercera Fira del Llibre i Autor Ebrencs . Móra d'Ebre, 3 i 4 de juny.

- Exposició: "Lluís Companys i la seva època" (confeccionada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana) a Falset, Bellmunt del Priorat, la Torre de Fontaubella, La Figuera i Gratallops, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Priorat. Conferències de presentació en cadascun dels pobles esmentats. Estiu de 2006.

 

Any 2005

- Organització de la Primera Trobada d'Entitats Culturals del Priorat . Jornada amb presentació d'iniciatives culturals i taules rodones de debat. Gratallops, 9 d'abril.

Trobada

Presentació de la jornada a càrrec de Montserrat Pellejà, tècnica del
Consell Comarcal del Priorat, juntament amb Eduard Barceló, president
del CEP, i M. Carme Jiménez, directora de l'Institut Ramon Muntaner

- Participació amb estand propi a la primera edició del Recercat. Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana . Esparreguera, 21 de maig.

- Participació amb estand propi en la Segona Fira del Llibre i Autor Ebrencs. Móra d'Ebre, 11 de juny.

- Exposició: "Lluís Companys i la seva època" (confeccionada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana) al Masroig i Cornudella de Montsant. Juny de 2005.

- Conferència: "Lluís Companys, els orígens d'un símbol", a càrrec de Josep Maria Pons (Universitat Jaume I de Castelló). El Masroig, 23 de juliol.

 

Any 2004

- Exposició: "El Molar, cent anys de música" , a la casa 'Cal Senyé' del mencionat poble i organitzada per Amadeu Escoda. Abril de 2004.

- Presència en la 1a. Fira del Llibre i l'Autor Ebrencs , amb una àmplia representació de bibliografia sobre el Priorat i d'autors prioratins. Móra d'Ebre, 19 de juny.

- 1a. Trobada d'Entitats Culturals del Priorat i de la Ribera d'Ebre , organitzada pel Centre d'Estudis del Priorat i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. Aquesta activitat va tenir com a objectiu principal debatre sobre el món cultural de les dues comarques, i posar en contacte tant agents culturals com responsables polítics. Escaladei, 30 d'octubre.

Trobada 2

Representats de les diferents entitats que van participar en la
1a. Trobada d'entitats culturals del Priorat i de la Ribera d'Ebre.

 

Any 2003

- Conferència: "El passat i el futur del Priorat: reflexions des de Brussel·les", a càrrec del senyor Lluís M. González Vaqué (Direcció General del Mercat Interior de la Comissió Europea a Brussel·les). Porrera, 6 de desembre.

- Presentació del llibre Excursions, senderisme, punts d'interès. Guia de Cabacés , de Joan Llecha i Masip. Cabacés, 7 de desembre.

grup
mesa

Dues fotografies de l'acte celebrat a Maó, els dies 12 i 13 de desembre de 2003, on el CEP es va presentar als assistents als actes celebrats al Museu d'Història de Maó, organitzat per l'Institut Menorquí d'Estudis dins de les jornades dedicades als Centres d'Estudis dels Països Catalans adherits a la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. En la fotografia de la dreta podem veure un moment de la intervenció del president del CEP, Eduard Barceló, i a l'equerra una "foto de família" (l'Eduard Barceló és el de la punta de l'esquerra).